Een goede, stevige en degelijke basis om te starten in het hoger onderwijs of de arbeidsmarkt.
We dagen je uit om meer uit jezelf te halen en je op school ook 'thuis' te laten voelen.

5 en 6 GLA wint vertaalwedstrijd van het langste Griekse woord ooit: “λοπαδοτεμαχο…”

  • 21 maart 2024
  • 5de jaar
  • 6de jaar

Trots namen onze leerlingen van de 3de graad Grieks-Latijn gisteren een cultuurbon in ontvangst. Ze namen deel aan een vertaalwedstrijd die de Universiteit Gent organiseerde naar aanleiding van hun event “Aristophanes’ Vrouwenparlement: #GenderBlender naar de stembus” …

Het jaarlijkse Festival Européen Latin-Grec plaatst elk jaar een ander literair meesterwerk in de kijker.  Dit jaar wordt de Griekse komedie Vrouwenparlement (Ἐκκλησιάζουσαι) van Aristophanes in de spotlights gezet. In dat toneelstuk uit de 4de eeuw v.Chr. staat het democratische Athene plots op zijn kop: de vrouwen van Athene krijgen stemrecht en nemen de macht in handen. Maar dat verloopt niet van een leien dakje …

De Universiteit Gent organiseerde daarom op woensdag 20 maart een heus evenement: “Aristophanes’ Vrouwenparlement: #GenderBlender naar de stembus”.

Gastsprekers, leerlingen, leerkrachten en studenten lazen passages voor uit de komedie. De Universiteit Gent schreef ook een originele wedstrijd uit. In Vrouwenparlement staat het langste Griekse woord ooit: λοπαδοτεμαχοσελαχογαλεοκρανιολειψανοδριμυποτριμματοσιλφιοκαραβομελιτοκατακεχυμενοκιχλεπικοσσυφοφαττοπεριστεραλεκτρυονοπτοκεφαλλιοκιγκλοπελειολαγῳοσιραιοβαφητραγανοπτερύγων.

De opgave was eenvoudig: vertaal. Onze leerlingen van de derde graad Grieks-Latijn gingen met dit woord, de naam van een culinair gerecht, aan de slag. We kwamen tot deze vertaling:

“surf-n-turf sweet chili hutsepot van haaienreepjes, roggenkop en krab “à l’aphrodisiaque”, met een mixed grill van lijster, merel, duif, kip en futenkop en bovenop een crumble van duivendrumsticks, afgewerkt met hazenbout in vincotto gemarineerd”.

Dit bleek de beste inzending te zijn. Tijdens het evenement in Gent mochten we trots de prijs, een cultuurbon van 100 euro, in ontvangst nemen.

Op vrijdag 22 maart nemen we ook nog deel aan het internationale voorleesmoment. Om precies 11.00 uur zullen we op school een fragment uit Vrouwenparlement voorlezen. Op hetzelfde moment doen andere literatuurliefhebbers dat over de hele wereld: van Parijs tot Bora Bora, en van Mexico Stad tot Manilla.