Een goede, stevige en degelijke basis om te starten in het hoger onderwijs of de arbeidsmarkt.
We dagen je uit om meer uit jezelf te halen en je op school ook 'thuis' te laten voelen.

Geschiedenis

  • 1534

    H. Ursula en H. Angela

    In 1534, in volle contrareformatie, werd de orde van de ursulinen in Italië gesticht door Angela Merici, de huidige patroonheilige van het onderwijs. Stilaan sloten meisjes en weduwen zich bij haar aan. Ze stelde een beknopte levensregel op en ze noemde haar groep ‘Kompagnie van de H. Ursula’. Lees meer.

  • 1779

    Milsenpoort

    Net buiten de vroegere omwalling van de stad Mechelen, die langs de huidige Milsenstraat liep, lag vanaf de 13e eeuw een kleine feodale ‘heerlijkheid’ van de Heren van Milse. Het domein, met grote patriciërswoning, brede inrijpoort, stallingen en mooi aangelegde tuinen, strekte zich uit tussen de huidige Hoogstraat, de Milsenstraat, de Lange Nieuwstraat, het Conscienceplein en de ring. Lees meer.

  • 1879

    Historisch studieaanbod

    In 1879 werd het Instituut H. Familie opgericht met een driejarige opleiding moderne wetenschappen voor meisjes. In 1898 werd deze school omgevormd tot een beroepsschool snit en naad met een normaalafdeling. Lees meer.

  • 1914

    Merci, Mercier

    Op uitdrukkelijke vraag van kardinaal Mercier namen de ursulinen in juni 1914 de school H. Familie over. Begin augustus kwamen twee zusters over naar Mechelen voor de inschrijvingen. Nieuwe leerlingen werden aangetrokken door middel van veelvuldige advertenties in de Gazet van Mechelen. De opening van het nieuwe schooljaar werd hierin aangekondigd voor 23 september 1914. Op vier augustus viel het Duitse leger echter België binnen: nu hielden andere zorgen de mensen bezig! Lees meer.

  • 1940

    De kapel: van droom tot werkelijkheid

    De kapel maakt deel uit van een verbouwing van 1940. De zusters hadden grootse pannen, maar door het uitbreken van de oorlog werd het een beperkter project. Lees meer.

  • 1944

    Bombardementen

    Het schoolleven ging tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gewone gangetje. Dat blijkt trouwens ook uit een aantal dagboekjes van lagere schoolkinderen in het archief. Deze bestaan uit opsommingen van spelletjes, volksdansen op de speelplaats en cinemabezoekjes. De oorlogssituatie wordt steeds slechts zijdelings vermeld. De leerlingen kregen wel elke dag een beetje levertraan om sterk en gezond te blijven en verre excursies werden afgelast: voortaan trok men naar de kerken van de Hanswijkstraat of de Adegemstraat. In 1944 sloeg de situatie echter om. Lees meer.

  • 1954

    Angelakoor

    Onder impuls van directeur Nauwelaerts richtte muzieklerares Madeleine Jacobs in 1954 een gelegenheidskoortje op. Na enkele geslaagde optredens kregen ze de smaak te pakken: het Angelakoor was geboren. Lees meer.

  • 1957

    Sint-Anna-Instituut

    Aan het einde van de jaren vijftig wenste de parochie Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle niet langer het bestuur van het Sint-Anna-Instituut op zich te nemen. Deze school werd in 1907 gesticht als leerwerkhuis en werd in 1910 uitgebreid met een avondschool. Lange tijd werkte deze instelling als een echt textielatelier, waar jonge meisjes in loondienst kwamen werken. Lees meer.

  • 1959

    Expostijl

    De hypermoderne tentoonstellingspaviljoenen van de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel bleken ook toonaangevend voor een nieuwe stijl in de bouw van publieke gebouwen. Onze school, eind jaren vijftig in volle expansie, bouwde er in die periode op los om plaats te bieden aan het groeiend aantal leerlingen uit de babyboomgeneratie. Lees meer.

  • 1963

    Innovatie

    Qua uitrusting en infrastructuur heeft onze school altijd inspanningen geleverd om mee te zijn met de nieuwste trends: stencilapparaten, radio’s, platendraaiers, bandopnemers, epidiascopen (de voorloper van de overheadprojector), microscopen. Lees meer.

  • 1967

    Habijt

    De zusters ursulinen maakten hun eigen uniformhervormingen door. Lange tijd stond deze kloosterorde bekend om dit volledige habijt met opvallende ronde  kappen. Ook de zusters van onze school gingen zo gekleed. Na de Paasvakantie van 1958 kregen de zusters een gemoderniseerd uniform, waarbij vooral de ‘gemoderniseerde kap’ opviel. In 1964 werd nog een nieuw uniform voorgesteld, een korter, grijs uniform. Maar vanaf 1967 mochten de zusters zelf bepalen of ze een uniform droegen of niet.

  • 1983

    Hoogstraat 35

    Toen de zusters ursulinen van Onze-Lieve-Vrouw-Waver in 1914 er mee instemden om de school H. Familie over te nemen, kochten ze een groot herenhuis in de Hoogstraat. Deze statige woning met koetspoort, bijgebouwen en een heus atelier in de tuin ging dienst doen als klooster. Lees meer.

  • 1985

    Het feestjaar 1985

    1984-1985 was het Angelajaar. De ursulinenorde bestond 450 jaar. 25 000 ursulinen over de hele wereld vierden mee. Op 4 februari 1985 werd in het kader hiervan een pedagogische studiedag gehouden voor directie en leerkrachten van de ursulinenscholen in Onze-Lieve-Vrouw-Waver, Mechelen en Antwerpen, gevolgd door een receptie en een feestdiner. Lees meer.

  • 1987

    Eerste steen B-Blok

    In onze brandweerdoorgang is een ‘eerste steen’ gemetseld. In 1997 werd gestart met een grote nieuwbouw van onze school. De eerste fase van deze verbouwing werd reeds in 1987 gestart (‘eerste steen’ aan kantoor personeelssecretariaat). Lees meer.

  • 1995

    Mode

    De modeafdeling kent de langste ononderbroken traditie in onze school. Vanaf het prille begin kende deze richting een hoge graad van professionalisering. Zo werd er deelgenomen aan diverse wereldtentoonstellingen en stelden de leerlingen jaarlijks hun creaties voor tijdens een druk bijgewoonde en fel gesmaakte modeshow. Lees meer.

  • 2001

    Schooluniform

    Zoals gebruikelijk in die tijd droegen de leerlingen van onze school een uniform. Leerlingen droegen in de jaren twintig een blauwe bloes met rode lintjes met bolhoed in de winter en voor de zomer een blauwwit gestreepte bloes, bijgenaamd ‘de beenhouwersbloes’, met bijpassend hoedje. Tijdens de oorlogsjaren was er kortstondig een versoepeling van het reglement door de rantsoenering en materiaalschaarste. Lees meer.

  • 2008

    Het graf

    Via de traphal van het oude Sint-Anna-Instituut kan je afdalen naar de kelder. In de oude kolenkelder werd enkele jaren een grafsteen ontdekt. Van de inscriptie denken we een aantal woorden te kunnen lezen: ‘prekeren’ (= predikheren), ‘sterf’, ‘anno’ (= in het jaar) en dan een datum (waarschijnlijk 1506 – 29 oktober/augustus). Het gaat dus met zekerheid over een 16e-eeuwse grafsteen. Lees meer.