Een goede, stevige en degelijke basis om te starten in het hoger onderwijs of de arbeidsmarkt.
We dagen je uit om meer uit jezelf te halen en je op school ook 'thuis' te laten voelen.

5 Latijn nam deel aan ‘Public reading Aeneid’

  • 27 maart 2023
  • 5de jaar

Als enige secundaire school in de Mechelse regio nam Ursulinen Mechelen op vrijdag 24 maart deel aan het eerste festival ‘International Public Reading of The Aeneid’. Wereldwijd lazen auteurs, vertalers, studenten en leerlingen fragmenten voor uit de Aeneïs van Vergilius …

Als enige secundaire school in de Mechelse regio nam Ursulinen Mechelen op vrijdag 24 maart deel aan het eerste festival ‘International Public Reading of The Aeneid’. Wereldwijd lazen auteurs, vertalers, studenten en leerlingen fragmenten voor uit de Aeneïs van Vergilius.

Vrijdag 24 maart om 11.00 uur werd over de hele wereld uit de Aeneïs voorgelezen. De klas 5 Latijn koos voor het volgende fragment: Boek 4 van de Aeneis, vers 296 tot 361, de emotionele confrontatie tussen Dido en Aeneas. Dido ontdekt dat Aeneas Carthago zal verlaten. Ze voelt zich bedrogen. In een vlammende monoloog confronteert ze Aeneas over zijn bedrog. Hij probeert zichzelf te verdedigen, maar faalt …

De leerlingen maakten een filmpje van hun voorlezen, dat aan de organisatie werd bezorgd en binnenkort ook terug te vinden is op de facebookpagina van Festival Européen Latin Grec.

De leerlingen zaten al helemaal mee in het verhaal van Dido en Aeneas. Ze weten dat Dido smoorverliefd is, en dat Aeneas plannen maakt om buiten haar weten om haar te verlaten. Christine vindt dat “Aeneas de meest nonchalante ‘gast’ is die er bestaat.”. Mona begrijpt het vrouwelijk perspectief van Dido: “Dido, wake up, you’re dreaming”.

Meedoen aan een première van een internationaal evenement vinden de leerlingen fantastisch. Sara: “Cool hoe je ziet dat de Aeneïs nog over heel de wereld gelezen wordt!”; Elise voelt de verbondenheid van Latijn over de hele wereld, van Afrika tot in Amerika en Yutta vindt het hartverwarmend dat de Aeneïs de hele wereld rondgaat en zo voor verbondenheid zorgt.