Een goede, stevige en degelijke basis om te starten in het hoger onderwijs of de arbeidsmarkt.
We dagen je uit om meer uit jezelf te halen en je op school ook 'thuis' te laten voelen.

Dutjesverkoop, Hotel Endallah en Pastanzania!

  • 23 januari 2020
  • 6de jaar

Van 27 maart tot en met 11 april 2020 reizen 10 leerlingen en 4 leraren naar Tanzania. Het wordt geen plezierreis, wel een inleefreis.

Zij zullen de ontwikkelingsprojecten van de vzw Misingi uit Bonheiden/Muizen bezoeken en er mee helpen. Deze projecten rond educatie, watervoorziening, voeding, landbouw en ondernemerschap beogen een duurzame versterking van de lokale gemeenschap. Vertrekkend vanuit een lokale vraag en een groot lokaal draagvlak leggen deze projecten fundamenten voor de toekomst. Enkele jaren geleden organiseerde Ursulinen Mechelen reeds een inleefreis naar Tanzania. Met de solidariteitsacties toen werden ter plaatse banken en tafels voor de lokale school gekocht.

Dit jaar hebben de deelnemers een ander doel. Ze willen er bedden voor het internaat van de Endallah Secondary School kopen. Waarom? De leerlingen (meisjes) wonen soms erg ver (tot 2 uur stappen langs een onveilige route) van de school af, hebben thuis geen of onbetrouwbare elektriciteit. Als ze op school blijven slapen, winnen ze tijd om te studeren en kunnen ze zo beter hun toekomst verzekeren. De meeste leerlingen verblijven dus in het internaat van de school, maar er is een enorm tekort aan bedden. De meisjes moeten soms met 2 in 1 bed slapen, wat zeer oncomfortabel is.

De deelnemende leerlingen aan de inleefreis hadden het lumineuze idee om enkele van hun solidariteitsacties ludiek te koppelen aan het doel: bedden en slapen.

Al de hele week kunnen leerlingen en leraren zichzelf verwennen met een dutje. Voor 1 euro koop je een vrijgeleide om 5 minuutjes te dutten. Het geld dat verzameld wordt door het Tanzaniateam gaat integraal naar bedden voor de internaatmeisjes van Endellah.

4 Humane wetenschappen wou solidair zijn en dus ligt de hele klas te slapen. Ze mochten een extra lang dutje doen op het nummer Weightless van Marconi Union. In een wetenschappelijk onderzoek kwam dit nummer naar voren als meest rustgevend van de onderzochte muziek.

Vanavond vindt in UM voor de eerste keer ‘Hotel Endallah’ plaats. Voor 15 euro kunnen leerlingen en leraren deelnemen aan een echte inleefnacht! We overnachten in een slaapzaal op school. Avondactiviteiten, ontbijt en Tanzaniaanse ochtendrituelen zullen aan bod komen.

En we eindigen de week met Pastanzania, een overheerlijke spaghettiavond. Het belooft een succes te worden!

Klik om het artikel te lezen.
Klik om het artikel te lezen.