Een goede, stevige en degelijke basis om te starten in het hoger onderwijs of de arbeidsmarkt.
We dagen je uit om meer uit jezelf te halen en je op school ook 'thuis' te laten voelen.

Vakken

5de (vanaf 2023-2024) 6de (vanaf 2024-2025)
STEM
Wiskunde-natuurwetenschappen 2 2
Talen
Duits 1 1
Engels 2 2
Frans 3 3
Nederlands 3 3
Cultuur en maatschappij
Godsdienst 2 2
Maatschappelijke vorming 2 2
Onthaal, organisatie en sales (incl. werkplekleren) 15 15
- Verkoopmedewerker 4 4
- Onthaalmedewerker 4 3
- Stage 7 8
Sportief
Lichamelijke opvoeding 2 2

Onthaal, organisatie en sales

Een richting voor jou?

Onthaal, organisatie en sales is een praktische studierichting in de arbeidsmarktfinaliteit.  Dat betekent dat je indien je hiervoor kiest meteen wil gaan werken na het 6de jaar secundair. Mits een schakeljaar is er nog een mogelijkheid om toch verder te studeren.  

Een leerling van Onthaal, organisatie en Logistiek leert graag in duidelijk afgelijnde situaties in een handelszaak of onderneming en pakt liefst concrete situaties en opdrachten aan. In de lessen wordt niet alleen aandacht besteed aan de leerinhouden, maar ook aan attitudes zoals:

 • een klantgerichte houding in een ondernemingsgerichte omgeving,
 • werken in teamverband,
 • zelfstandig en geconcentreerd werken binnen een tijdslimiet,
 • respect voor collega’s en klanten,  maar zeker ook voor de ‘bazen’, want je gaat in eerste instantie uitvoerende taken krijgen,
 • verantwoordelijkheid dragen voor de uitvoering van de opgelegde taken,
 • kritische zin voor eigen werk

Je kiest voor deze richting wanneer je geïnteresseerd bent in:

 • onthaal,
 • winkelbeheer,
 • de werking van een onderneming en de opslag van producten.

Hierbij zijn klantvriendelijkheid en communicatieve vaardigheden in het Nederlands, Frans, Engels en Duits erg belangrijk. Ook kan je de nodige ICT-kennis en vaardigheden inzetten bij het uitvoeren van organisatorische en logistieke opdrachten.

Onthaal, organisatie en sales op UM

 • In UM hechten we binnen deze opleiding veel belang aan een correcte taal, gepaste kleding en uitstraling. Alleen op basis daarvan heb je toekomstkansen in de vooropgestelde sector.  Daarom biedt Ursulinen Mechelen jou een uitgebreider pakket talen en maatschappelijke vorming.
 • We voorzien ruimte in het lessenrooster om het toekomstige werkveld te verkennen onder de vorm van een bedrijfsstage in binnen- of buitenland.


terug naar studieaanbod

Jouw toekomst!

Wie afstudeert in deze richting, is klaar voor de arbeidsmarkt. Je kan onmiddellijk aan de slag als verkoper of administratief medewerker of aan in een onthaalfunctie. Ook een Se-n-Se-opleiding tot commercieel assistent of klantcontactmedewerker behoort tot de mogelijkheden. Wanneer je wil verder studeren in een professionele bachelor, volg je eerst een schakeljaar.