Een goede, stevige en degelijke basis om te starten in het hoger onderwijs of de arbeidsmarkt.
We dagen je uit om meer uit jezelf te halen en je op school ook 'thuis' te laten voelen.

Wij werken mee aan 2000 schorten voor de Mechelse zorgverleners.

  • 7 april 2020

Wil jij mee als vrijwilliger je ‘schort’ bijdragen? Stuur ons dan snel een mailtje of een berichtje via Facebook.

De kracht van een netwerk in deze bijzondere tijd van COVID-19

“We gaan voor 2.000 schorten voor onze zorgverleners!”

COVID-19 houdt ons allen in de ban. Nu het sociale leven even op pauze staat, verhindert dit niet dat vele vrijwilligers zich inzetten voor anderen!

Tekorten beschermingsmateriaal

Na de mondmaskers zijn er ook tekorten in beschermingsschorten voor de eerstelijnszorg in ziekenhuizen, WTC’s, RVT’s enz.  Mechelen blijft niet bij de pakken zitten en werkt met vereende krachten aan een oplossing.

Het doel is om tijdens de paasvakantie 2.000 schorten voor zorgverleners uit de Mechelse regio te maken.

Het naaien gebeurt op de campussen van drie Mechelse scholen met een modeafdeling: de centra voor volwassenenonderwijs TSM en Crescendo, en de afdeling van Mode van Ursulinen Mechelen.  

Mieke Acke, directeur van de Modeafdeling van Ursulinen Mechelen:  In onze lokalen hebben we meer dan 50 industriële naaimachines staan. We willen dit machinepark nu ook graag inzetten voor het maken van beschermingsschorten. We zullen de regels van social distancing in acht nemen. Om die reden kunnen er maximaal 20 machines tegelijkertijd ingezet worden, verspreid over 2 verdiepingen.

De afgelopen weken deelden we op onze Campus Wollemarkt al gratis stof en linten uit aan vrijwilligers die thuis mondmaskers maakten.”

In de andere twee scholen zijn nog eens zoveel machines beschikbaar en ook de naaiwinkel Stitch&co doet mee met 6 machines.  De scholen zetten ook hun netwerk in om naaisters te vinden: docenten, oud-leerlingen en stageplekken.

Patronen en materialen worden ons ter beschikking gesteld via de matrassenfabrikant Salus. Zij zijn immers al een tijdje overgeschakeld op het maken van schorten.

Een sterk netwerk met een warm hart

De leden van Rotary Mechelen Opsinjoor waren direct bereid om te helpen. Ook andere organisaties en bedrijven van Mechelen sloten zij zich graag bij het initiatief aan. Samen brachten ze in minder dan 24 uur een ‘oorlogskas’ van € 7.000 samen voor de aankoop van het materiaal om de schorten te maken.

Foundation Mechelen

Foundation Mechelen wil graag haar schouders mee onder dit prachtig initiatief zetten en de verdere coördinatie van het werven van fondsen op zich nemen. Omdat er een schaarste aan materialen dreigt te komen, zal het nodige materiaal voor de aanmaak van 2.000 beschermingsschorten nu reeds aangekocht worden. Foundation Mechelen past tijdelijk het tekort bij uit eigen middelen om snel over te kunnen gaan tot de productie.

Piet den Boer, voorzitter Foundation Mechelen: “Als je weet dat de kost alleen al voor het materiaal van één beschermingsschort € 8,5 is, dan heb je snel de rekening gemaakt dat er dan nog een behoorlijke som dient opgehaald te worden. Ik kon dan ook snel op de steun van mijn voltallige raad van bestuur rekenen.”

Mechelaars met een warm hart

Voor deze fundraising is een speciaal rekeningnummer geopend met de naam “Schenk een schort!” Wil jij ook graag je bijdrage leveren, hoe klein of groot die ook is? Dat kan door te storten op rekeningnummer BE47 7350 5644 3880.

Stiksters gezocht

Voor het atelier van Ursulinen Mechelen, zijn we nog op zoek naar ervaren stiksters. Ervaring is van essentieel belang. Omdat de nodige richtlijnen zullen gerespecteerd worden, is er geen dicht contact mogelijk om uitleg te geven. Draag jij graag je steentje bij aan dit initiatief? Neem dan contact op per e-mail met ingeborg.decooman@ursulinenmechelen.be

Persaandacht

Hieronder kan je diverse artikels lezen: